Att byta enskilt avlopp

Tänk långsiktigt

Har det gamla avloppet blivit utdömt? Eller ska du bygga nytt och bor utanför ett kommunalt VA-system? Då är det läge att fundera på vad du ska välja för enskild avloppslösning. Men det kan kännas som en djungel och svårt att veta vad som ger mest för pengarna. Vi går igenom vad man kan tänka på för att få ett så bekvämt, ekonomiskt och långsiktigt avlopp som möjligt.

Dina förutsättningar

Kommunen ska inte påverka dig som kund när du gör valet av enskilt avlopp. Däremot kan man behöva komplettera i ansökan med namnunderskrifter från grannar, vägverket m.fl. Du kan även behöva någon form av efterpolering. Din fastighets läge och markförhållande är det viktigaste när man ser på din förutsättningar för att välja avlopp.

Gör ett aktivt val

Sök och välj ut några leverantörer som kan erbjuda enskilda avloppslösningar som håller över tid. Det är lätt att stirra sig blind på prislappen. Det är totalekonomin sett över många år som är viktig. Ett kortsiktigt billigt val kan bli mångdubbelt dyrare i längden. Titta främst efter de som har lösningar som klarar generationer av användning och har garantier och serviceåtaganden som gäller i hela avloppets livslängd. Boka sedan ett kostnadsfritt hembesök. 

Trygghet är A och O

Det finns många som vill sälja avlopp till dig. Det kan kännas svårt att veta vad som är bra och dåligt. Här finns det en bra regel att gå efter. Välj en leverantör som funnits länge, har certifierade återförsäljare och gräventreprenörer. Då vet du att det finns en stark leverantör bakom som kräver kvalitet och noggrannhet. Du vill inte få problem som inte går att åtgärda utan mycket stora ingrepp. Och du vill kanske inte gräva igen inom några år.

Hur vill du leva?

När avloppet är installerat så ska du kunna leva som vanligt och inte behöva oroa dig eller serva avloppet själv. Du kommer alltid att ha ett eget ansvar och ska titta till ditt avlopp då och då. Det gäller samtliga lösningar. Men vill du vara fri och veta att ditt avlopp håller år efter år i generationer framöver, så bör du ha ett generöst serviceavtal. Kommunerna kräver detta i allt större utsträckning. För visst hade det varit gott om ditt enskilda avlopp var lika bekvämt som om det vore ett kommunalt avlopp.

Ett sista tips

Tänk igenom vad leverantören lovar dig vid hembesöket. En leverantör som litar på sin produkt har oftast mycket generösa trygghetspaket knutna till serviceavtalet.